Kuukausikokous 11.11.2021

Tervetuloa marraskuun kuukausikokoukseen. Kokous pidetään Tieteiden talon väistötiloissa Aalto yliopistolla (sali A305, A-siipi).Osoite on Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki.Kokoukseen on myös mahdollista osallistua etänä teamsissa. Ohjeet ja linkki etäkokoukseen toimitetaan myöhemmin ja ne on myös saatavilla sihteeriltä ennen kokousta.Huomioithan, että kokous alkaa jo tasan klo 18:00 (ei 18:15). Aalto yliopiston ulko-ovet suljetaan klo 18, joten saavuthan ajoissa paikalle.

Esitelmä: Kadonneet kalliot ja maankamaran arvet (Niko Putkinen / Satu Hietala; GTK)

Esitelmä kertoo tutkijoiden aikamatkasta geologiseen menneisyyteen Precambrian Research -lehdessä esiteltyjen tulosten valossa. Heidän geologinen matka alkoi Pohjanmaalta, josta löytyi vanhoja peittyneitä laaksoja ja kokoelma hajallaan olevia sedimenttikiviä. Vaiheittain edennyt projekti ulotettiin lopulta kattamaan koko Etelä-Suomen alue ja sen monimuotoisen kiteisen kallioperän synnyn jälkeinen geologinen kehityshistoria.

Tutkijoiden matka äskettäisten jäätiköiden jättämistä jäljistä menneisyyteen on varsin monipolvinen. Se pitää sisällään maankamaran hautautumisen ja kulumisen tarkastelua sedimenttikivijäämistön, meteoriittikraattereiden sisältämän historiatiedon sekä nuorempien kivisulien tunkeutumisten perusteella. Tarkastelun lopputulos oli yllätys! Sen yhtenä merkittävimpänä tuloksena esitettiin maailman hitaimman peruskallioeroosion olleen vallalla tutkimusalueella, mikä johtuu ennen muuta alueen hautautumisesta sedimentteihin pitkäksi aikaa. Suomi on siis todellakin vanha maa!