Vaalikokous 9.12.2021

Tervetuloa joulukuun vaalikokoukseen. Kokous pidetään Tieteiden talon väistötiloissa Aalto yliopistolla (sali A305, A-siipi).Osoite on Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki.

HUOM! Jotta tilaisuutta ei tarvitse rajata 20 henkilöön, edellytetään paikan päälle saapuvilta koronapassi. Myös maskia suositellaan käytettäväksi.

Kokoukseen on myös mahdollista osallistua etänä MS Teamsissa. Ohjeet ja linkki etäkokoukseen toimitetaan myöhemmin ja ne on myös saatavilla sihteeriltä ennen kokousta.Huomioithan, että kokous alkaa jo tasan klo 18:00 (ei 18:15). Aalto yliopiston ulko-ovet suljetaan klo 18, joten saavuthan ajoissa paikalle.

Kokouksen esitelmöitsijänä on väistyvä Seuran puheenjohtaja Riikka Kietäväinen (GTK) aiheenaan "Ravinteita rakosissa, uraania uumenissa – geologisia näkökulmia elämään syvällä kallioperässä".Esitelmän tiivistelmä: Mikroskooppisten eliöiden asuttama syväbiosfääri ulottuu kilometrien syvyyteen ja käsittää jopa 19 % maapallon biomassasta. Peruskallioon ovat pesänsä tehneet niin bakteerit, arkeonit, sienet kuin viruksetkin. Geologinen historia määrittää pitkälti millaiset elinolot syvällä kallioperässä vallitsevat. Tässä esitelmässä luodaan katsaus näihin elinehtoihin: lämpötilaan, tilan ja veden tarpeeseen sekä ravinteiden, hiilen ja energian saantiin. Milloin on liian kuuma? Kuinka monta joulea energiaa sulfaatinpelkistäjäbakteeri saa litrasta Outokummun syväreiän kalliopohjavettä? Riittääkö uraanin hajoaminen ylläpitämään elämää maan pimeissä sopukoissa? Elämää syvällä kallioperässä värittää kilpailu, mutta myös sopeutuminen, yhteistyö ja kierrätys.Tervetuloa!