Kuukausikokous 17.3.2022

Tervetuloa kuukausikokoukseen torstaina 17.3.2022, klo 18:00–20:00. Kokous pidetään paikan päällä Tieteiden talon väistötiloissa Aalto yliopistolla (sali A305, A-siipi) Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki.
Kokoukseen on myös mahdollista osallistua etäyhteyden välityksellä. Ethän osallistu kokoukseen paikan päällä, jos tunnet itsesi kipeäksi. Ohjeet ja linkki etäkokoukseen toimitetaan jäsenille sähköpostitse myöhemmin kokousviikolla.
Aalto yliopiston ulko-ovet suljetaan klo 18, joten saavuthan ajoissa paikalle. 

Kokouksen esitelmöitsijänä on dosentti Saija Saarni, aiheesta: Mikromuovitutkimuksia geologin näkökulmasta

Esitelmän tiivistelmä: 

Erilaisten muovituotteiden käyttö ja tuotanto ovat kasvaneet hurjasti aina 50-luvulta lähtien. Nykyään muovia tuotetaan vuosittain yli 300 miljoonaa tonnia, josta lopulta noin 9 % kierrätetään ja 12 % poltetaan. Yli 7000 miljoonaa tonnia muovia on arvioiden mukaan päätynyt luontoon, missä muovimateriaalit hajoavat kemiallisesti sekä fysikaalisesti esimerkiksi hankautumisen ja auringon UV-valon vaikutuksesta pienemmiksi ja pienemmiksi kappaleiksi. Mikromuoveiksi luokitellaan alle 5 mm kokoiset muovipartikkelit.


Lukuisat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet mikromuoveja löytyvän jo joista ja järvistä valtameren syvänteisiin, arktisiin ja vuoristoalueisiin saakka. Sitä on vedessä, sedimenteissä, maaperässä, ilmassa ja jäässä. Lisäksi mikromuovien aiheuttamista terveys- ja ekologisista riskeistä kertyy jatkuvasti uutta tietoa. Ekologisten riskien vakavuuteen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi mikromuovien konsentraatio ympäristössä. Tunnemme muovien tämän hetkisiä konsentraatioita luonnon vesistöissä ja sedimenteissä sieltä täältä, mutta miten voimme odottaa mikromuovien määrän muuttuvan tulevaisuudessa? 


Mikromuovien konsentraatioiden rekonstruktiot tarkkaan ajoitetuista sedimenteistä ovat harvinaisia ja vielä vähemmän on saatavilla tietoa mikromuovien kerrostumisnopeudesta ja kerrostumisnopeuden muutoksista ajan suhteen. Geologinen tutkimus onkin avainasemassa haluttaessa ennustaa mikromuovien konsentraatiota ja niiden aiheuttamaa ympäristöriskiä tulevaisuudessa. Lisäksi tarkkaan ajoitetut sedimenttiaineistot ovat olennaisia arvioitaessa mikromuovien soveltuvuutta antroposeenin merkkihorisontin määrittämisessä.

Tervetuloa!